Reseberättelse - Vallonbruken i Uppland

RHI:s vårresa den 27 april

Det var som alltid lite nervöst att se om bussen, från Sundbergs Busstrafik AB, skulle hitta en parkeringsplats på Ringvägen 105. Vår researrangör, Manfred Persson, hade därför placerat ut koner på gatan för att försäkra sig om att inga bilar skulle stå i vägen för bussen denna viktiga dag.

Allt gick väl och vi kom iväg på vår resa norrut via Uppsala till Österbybruk, en unik herrgårdsmiljö och ett av de största vallonbruken, känt för världens enda bevarade smedja från 1700-talet. Österby har gamla anor ända från Gustav-Vasa-ätten, men på 1600-talet kom Österby tillsammans med Lövsta och Gimo i Louis de Geers ägo. Från denna tid och framåt värvades vallonerna för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande. Österbybruk hade ännu inte öppnat för turistsäsongen, men vi blev bjuda på förmiddagskaffe på Hembygdsgården som bjöd på hembakade franskbröd.

Vi fortsätter vår färd på småvägar genom det vackra vårlandskapet. Forsmark tar idag inte emot besökare, så vi fortsätter till Öregrund, "Staden vid havet", som numera närmast har invaderats av sommargäster. Befolkningen fördubblas under sommaren. Vi kör nu vägen mot Östhammar, ännu en sommaridyll, där vi får lunch på Sjökrogen bestående av en Wallenbergare med mos och lingon. Mums. Vi tar oss förstås en titt på staden innan vi fortsätter till Gimo.

I Gimo finns ett av Sveriges vackraste gustavianska herrgårdar, med stallarna som en halvcirkelrund pendang till slottet, som numera är hotell och restaurant. I Gimo måste vi förstås titta in i Knutmassomuseet, som samlat och bevarat de många masker och dockor från den årliga karnevalen på tjugondag Knut, en tradition från den tid då vallonerna drev de uppländska järnbuken. På museet bjuds vi också på kaffe med dopp innan vi stiger på bussen för hemfärd.

Det blev en trevlig och minnesvärd resa, inte minst därför att vår chaufför, Åke Sundberg, bosatt i Östhammar, hade en så rik kunskap om dessa områden och deras historia som han gärna delade med sig av. Och solen sken hela dagen. Det hade vi faktiskt inte vågat räkna med.

2015-05-11/MD

Bildspel - "klicka" för att förstora

 Ringvägens Hyresgästers Intresseförening - RHI